About

In a nutshell (‘help, help, I’m in a nutshell’):

Charlotte (Chlott), V, 38, Utrecht – maar met Brabantse roots. HKU en UU, iets met beeld en taal en humor en nieuwsgierigheid en wetenschap en filosofie en ‘common humanity‘. En natuurlijk digitale tekeningen, en schetsen met benzinestiften. Verspreid over een heleboellll (Moleskine, Leuchtturm) boekjes.

Nederlands en Engels door elkaar, want brein verpest (verrijkt?) door series, boeken, stand-up comedy, podcasts en werk.

What I seem to be doing

Tekenen om beter te leren observeren (outer + inner life).
Om in het moment te landen.
Als anti-perfectionisme therapie.
Om [andere] verhalen te vertellen.
Om te kunnen klooien met papier, potloden, kranten, stiften, schaar, verf.
Om mijn aandacht te richten.
Om te maken.
Om om mezelf (onszelf) te lachen.

Zoiets.

Het mooiste effect wat mijn maaksels kunnen hebben is als iemand zegt, ja ik weet niet of ik de details helemaal begrijp, maar zo voelt het voor mij dus ook, in het leven, of in dit moment, precies zoals in deze tekening. Of, zoals ze in Instagram-land zeggen: “OMG SAME”. In meer pretentieuze termen zou je het ‘connectie’ of ‘common humanity‘ kunnen noemen.

En toch gaat het eigenlijk niet eens om het eindresultaat. “The verb, not the noun.” [gejat van Austin Kleon and/or Stephen Fry].

Jaarboeken

FAQ

Most frequent.

‘Kennicles’ is afgeleid van het woord ‘kenning’. En dat is weer een stijlfiguur uit oude (Germaanse, Noorse, Engelse) dichtkunst. Ik heb het fenomeen ‘kennings’ zelf leren kennen dankzij ‘Beowulf’: een heroïsch, episch gedicht uit de 6e eeuw.

Voorbeelden van ‘kennings’:

Blood = “battle-sweat”
Death = “sleep of the sword”
Sea = “whale-road”
Sun = “heaven-candle”.

Heerlijk, ja toch. Een ‘kenning’ is dus een soort creatieve, poëtische verwijzing.

Met de naam ‘kennicles’ varieer ik hierop. Door (meestal digitale) werken te maken met tekst én beeld. Die werken verwijzen naar iets, maar staan open voor interpretatie. ‘Not this, not this, but something like this’ [zie ook de shenanigans van Mitchel & Webb]. Want ik hou enorm van zwart-wit, maar niks in het leven is nou eenmaal zwart-wit.

Ik hou mijn materialen en hulpmiddelen graag simpel. Omdat ik hou van concepten, en vlotte expressie. Blijkbaar meer dan van bijvoorbeeld handmatig verf mengen. En omdat ik wil voorkomen dat ik verdrink in de (vele, vele, vele) mogelijkheden.

Sinds 2017 werk ik vooral met Leuchtturm schetsboekjes en Edding permanent markers (voor snelle schetsen en doodles en schrijfsels). En het digitale werk doe ik in het open source programma Paint.net, op een Microsoft Surface en met een Microsoft stylus. Soms leen ik wat digitale kwasten uit Paint 3D (van Microsoft).

Ja en nee. Haha.

Ik heb Geschiedenis en Kunstgeschiedenis gestudeerd. En daarna nog een deeltijd studie bij de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) gedaan. Maar mijn brood heb ik vooral verdiend als analist in de ICT / digitale wereld.

Oh, wat een heerlijke vraag.

Dankjewel, Charlotte.

Geen dank, Charlotte.

Sowieso: teveel om op te noemen. Of ik moet er een aparte pagina aan gaan wijden (*note to self:…). Maar hieronder een selectie, in willekeurige volgorde.

  1. Maria Popova (purpose and poetry on TheMarginalian.org, previously ‘Brainpickings’).
  2. Austin Kleon (‘a writer who draws‘).
  3. Mary Beard (classicist and ‘celebrity historian’).
  4. Alice Roberts (talks and writes about evolutionary anatomy, osteoarchaeology and palaeopathology).
  5. Alain de Botton (‘The School of Life‘ and other awesome stuff).
  6. Brittany Howard (Alabama Shakes, but oh, that solo stuff).
  7. Art Spiegelman (‘Maus’, and ‘if you make enough drawing mistakes, can it be called ‘a style’?‘).
  8. Jon Stewart (The Daily Show and more).
  9. Prince (TAFKAP en zo).
  10. Stephen Fry (and not just because of QI).

 

En, ja. Nog meer dus.

 

In deze vorm zijn ze niet te koop. Maar een (beeld)boek uitbrengen is absoluut een van mijn ambities. Lijkt me supergaaf. Updates of vragen hierover kunnen eventueel via Instagram of Twitter.